DESIGN & WEB

Design trendek 2017-ben

Milyen a jó webdesign?

Ilosvay Móni grafikus webdesigner

Ilosvay Móni, grafikus – webdesigner

2017. január 17.

Bárhol is járunk, bármerre keresgélünk az interneten, egyre stílusosabb, kreatívabb üzletekkel, oldalakkal és termékekkel találkozunk: joggal mondhatjuk, hogy a design forradalmát éljük. Az emberek napról napra nyitottabbak a különböző design trendekre, egyre fontosabb számukra, mit esznek és az hogy van tálalva, milyen “körítést”, csomagolást kap. Az új vállalkozásoknak is számít a design, a brand, egyre kreatívabb és ízlésesebb üzleteket látni helytől, településtől, és a befektetés mértékétől függetlenül.

Ha startup vállalkozásod van, a legjobb amit tehetsz, hogy befektetsz a saját cégedbe, s szánsz az arculatra. A céges arculat, design megtervezése, kialakítása legalább olyan fontos, mint maga a  cég tevékenysége, a termék vagy a szolgáltatás.
Minden, a piacon működő cégnek az eladhatósága nagy mértékben függ a cég arculatának minőségétől.
A grafikai arculat a cég vizuális megjelenítése a piacon – a vásárló, vagy célcsoport eléréséhez, hatékony megszólításához nélkülözhetetlen az arculattervezés.
Ha egy cég vagy egy minőségi szolgáltatás, termék arculata, designja nincs – vagy létezik ugyan, de az unalmas tucatáru, könnyen felejthetővé válik, de ez fordítva is igaz. A forma emlékezteti a vevőt  a kapott szolgáltatásra és egymáshoz kapcsolja a kettőt. Tehát a jól megtervezett grafikai arculat lehetővé teszi a vevő és a cég közötti kapcsolatot, és nem utolsó sorban a konkurenciától való különbözőséget.

A webdesignnal, weboldalad megjelenésével picit más a helyzet: a design feladata ebben az esetben a “jó érzés” közvetítése a felhasználó felé. A jó webdesign indirekt módon hat a látogatóra, a felhasználókban felkelti az érzést, a vágyat, hogy kapcsolatba akarnak lépjenek vele, hogy vissza-visszatérjenek. Nem szükséges arról tudniuk, hogy miért is érzik a késztetést. Ettől jó egy design, és ez az, amiért láthatatlan.

Az aktuális design trendekről inspirálódjunk.

Az egyik ideális oldal erre az AWWARDS

Webdesign

A webdesignhoz kell a rendszerben gondolkodás, és némi üzleti érzék is, ezen felül nagyon kell ismerni azt a közeget, ahová dolgozunk, vagyis az internetet, és a felhasználót, tehát technikai ismereteket és emberi tulajdonságokat.
A webdesign befogadhatóvá, fogyaszthatóvá teszi a közlendő információt – legyen az szöveg, kép, hang vagy videó. Lehet művészi szinten űzni, művészi grafikákkal tűzdelni, de nem más, mint alkalmazott grafika.

Amikor weboldal dizájnt tervezünk, vagy mobilalkalmazást, akkor valamiféle kommunikációt tervezünk meg a felhasználóval. A designnak támogatnia kell az üzenetet, nem pedig akadályoznia azt. Egy élményt kell teremteni, minden rendelkezésünkre álló eszközzel.
Fontos mindig szem előtt tartani, hogy az elkészült weboldal nem Neked készül, nem is a többi designer számára, hanem a szélesebb közönségnek, akik nem sokat tudnak a white space-ről, a színek vagy az egyes betűtípusok megfelelő kiválasztásáról és használatáról. Mindössze azt tudják, hogy milyen benyomást kelt az oldal bennük, illetve mennyire könnyű használni azt, mennyire felhasználóbarát.  Ez az, amiért úgy kell gondolkodni egy webdesignról, mint egy észrevétlen, láthatatlan eszközről. A láthatatlanságnak több típusa is jelen van a webdesignban. Beszélhetünk a láthatatlan termékekről vagy elhelyezésekről, amikor a márka vagy a hirdetés fel sem tűnik az embereknek. A láthatatlan interakciók és értesítések is annyira feltűnés-mentesen történhetnek, hogy gondolkodás nélkül tud elvégezni a felhasználó egy-egy feladatot. A láthatatlan esztétika pedig egy érzelmi kapcsolatot és köteléket teremt a látogatóval, hogy azok vágyjanak az elköteleződésre a weboldallal.
A webdesign nem művészet; funkcionalitás.
A jó design a kommunikációról szól.

Design trendek 2017-ben

A funkcionalitás, átláthatóság és a felhasználóval történő, észrevétlen kommunikáció figyelembe vételével azonban nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy a weboldal harmonizáljon a cég arculatával, vagy beleilleszkedjen az aktuális trendekbe.

Ha DIVI sablont használsz, érdemes ellátogatnod erre az oldalra.

A Divi Theme Examples számos valódi, kézzelfogható oldalt mutat be.

Nagy, látványos fotók és videók

Ezekből sosem elég! Ezek ragadják meg leginkább a látogatók figyelmét, gyorsan és hatásosan lehet velük üzeneteket és információkat összefoglalni, közvetíteni. A látvány és a hang együttese, statikus és dinamikus tartalmak találkozása, a vizuális történetmesélés alappillérei – nem tűnnek el 2017-ben sem.

A fotók esetében azonban egy újdonságról is be kell számolnunk: a „műmosolyos” stock fotók, a tiszta, fehér háttérre készített tökéletes termékfotók helyett az „autentikus” fotók kerülnek előtérbe a weboldalakon (is). Tehát a természetes környezetben készített fotókra kerül a hangsúly – ezek sokkal hitelesebb fotók, a valódi miliőben, használatuk közben mutatják be például az adott terméket, így a potenciális vásárló sokkal jobban el tudja képzelni a termék saját használatát is, sokkal hihetőbbnek, valódibbnak érzi, látja. De akár egy cég honlapján a munkatársak bemutatása is történhet ilyen módon.

Grid rendszer megtörése, egyedi elrendezések, pozicionálások

A rácsszerkezet merev, szigorú rendet, elrendezést alakít ki a weboldalakon (előnye: egyensúly, összhang, megszokott navigálás), ez azonban korlátozza a kreatív megoldásokat, az egyedibb elrendezéseket. A bátrabbak idén is megtörik ezt a hálót, természetesen továbbra is fenntartva  a honlap harmonikus megjelenését, elrendezését, felhasználóbarát kialakítását.

Interakciók

A mikro-interakciókban használata egyre elterjedtebb, a designerek egyre jobban tudják használni azokat. Ezáltal javul a weboldalak hatékonysága és kevésbé vonják el a figyelmet a tartalomról. Egy villanykapcsoló megnyomásától egy Facebook-lájkig számtalan interakció vesz körül minket, melyeket észre sem veszünk. Egy jól megtervezett mikro interakció meghatározó lehet a weboldaladon, mert bár egyszerű, nagyon hatékony. Egy gomb színének a változása mutatja, hogy lenyomtad, egy hang jelzi, hogy üzeneted érkezett. Az egyre kifinomultabb mikrointerakciók kiteljesítik a felhasználói élményt és felkeltik az érdeklődést.

Több szín és színátmenet

A színek életre keltése, felélénkítése, valamint a színátmenetek alkalmazása ebben az évben sem áll meg, a honlapok designjában is visszaköszön. Az élénkebb, erősebb színek is előkerülnek, hiszen ezek segítik megragadni és terelni a weboldal-látogatók figyelmét, a fontos információk, tartalmak kiemelhetőek velük.

Tipográfia

A nagy és látványos fotók mellett a betűk mérete is megnövekszik. „big” & „bold” – akár ezek is lehetnének a hívószavak, ha a weboldalon elhelyezett feliratokról, címsorokról van szó. Az eddig jellemzően offline munkákon (pl. magazinokban, esküvői meghívókon) megjelenő trendi betűtípusok most már az online felületeken is visszaköszönnek.

Az embereknek nincs idejük olvasni, keresgélni a lényegi pontokat, azonnal, rögtön akarják látni azt, hogy milyen honlapon járnak, az ő problémájukra milyen megoldást tudunk nyújtani. A hatalmas, kiemelt, nem mellesleg jól megdesignolt feliratokkal mindez garantált, és egy ütős fotó társaságában a „wow” hatás sem marad el.

Illusztrációk, az adatok vizuális megjelenítése

Ezek is már egy ideje terítéken vannak, de szerepük még fontosabbá válik az új évben. Kiválóan alkalmasak arra, hogy segítségükkel sokkal kreatívabb, közvetlenebb, egyedibb, hitelesebb módon jelenítsünk meg az információkat. A száraz adatokat sokkal színesebb formában prezentálhatjuk, megragadjuk a felhasználó figyelmét és aktivitásra ösztönözzük.

GIF, egyéb animációk

Manapság nagyon trendiek a GIF-ek (Graphics Interchange Format – képek tárolására alkalmas fájlformátum., amely az állóképek (GIF87) tárolása mellett képek animálására (GIF89a) is alkalmas) a közösségi oldalakon és a messenger alkalmazásokban. Ezeket weboldalakon is trendi alkalmazni, azonban nem teljesen úgy, ahogyan például egy Facebook oldalon: útmutatókhoz, termékek, szolgáltatások bemutatásához, folyamatok szemléltetéséhez, diavetítések helyett.

Kártyadesign

Ez is típusú design, megoldás is folyamatosan teret hódított magának az elmúlt időszakban, de az újévben talán még többen felfedezik sokoldalúságát, előnyeit, gyakorlati hasznát.

 

Inspiráció

A webdesign tervezéshez sok helyen és számos módon inspirálódhatunk: más weboldalakat nézegetve, weboldal sablonokat szemezgetve, szakmai/témához kapcsolódó/ötleteket bemutató cikkeket olvasva, az interneten szörfölve, keresgélve, a Pinterestet böngészve, saját kútfőből születő ötletekből és természetesen egyéb helyekről és egyéb módokon is.

Vannak azonban kifejezetten weboldalakat/webdesign inspirációkat felvonultató oldalak. Most ezekből mutatok be Nektek párat, melyeken tájékozódhattok az aktuális trendekről, ötleteket gyűjthettek az oldal felépítéséről, vagy éppen képet kaptok arról, mit nem szeretnétek.

AWWWARDS – Site of The Day

Napi szinten mutatja be az ötletes weboldalakat.

The Best Designs

Nevéhez hűen a legjobb webdesignokat vonultatja fel. Dizájnerek, témák/WordPress sablonok, kollekciók szerint is keresgélhetünk.

WEBDESIGN INSPIRATION

Iparág, típus, stílus és szín szerint rengeteg webdesign inspirációt találunk a galériában.

Admire The Web

Az oldalra folyamatosan kerülnek fel az újabb és újabb weboldalak, webdesign ötletekre kulcsszavak és kategóriák szerint is rákereshetünk.

HTML inspiration

Díjnyertes webdesign inspirációk, melyeket különböző szűrők alapján is szemügyre vehetünk.

nice one! i like!

A világ legjobb és legkedveltebb weboldalait gyűjti össze.

BEST WEB GALLERY

Többféle szempont (top10, lejobb, téma) szerint mutat be webdesign inspirációkat.

THE Design inspiration

Sok-sok webdesign ötlet.

ONE PAGE LOVE

Egyoldalas weboldalakra hoz példákat.

Siiimple

Minimalista dizájnú oldalakat mutat be.

Land Book

Landing page-ekre hoz inspiráló példákat.

Szeretnél még hasonló bejegyzéseket olvasni?
Iratkozz fel hírlevelünkre.