DESIGN & WEB

Design trendek 2017-ben

Milyen a jó webdesign?

Ilosvay Móni grafikus webdesigner
Ilosvay Móni, grafikus – webdesigner
2017. január 17.
Bárhol is járunk, bármerre keresgélünk az interneten, egyre stílusosabb, kreatívabb üzletekkel, oldalakkal és termékekkel találkozunk: joggal mondhatjuk, hogy a design forradalmát éljük. Az emberek napról napra nyitottabbak a különböző design trendekre, egyre fontosabb számukra, mit esznek és az hogy van tálalva, milyen “körítést”, csomagolást kap. Az új vállalkozásoknak is számít a design, a brand, egyre kreatívabb és ízlésesebb üzleteket látni helytől, településtől, és a befektetés mértékétől függetlenül.

Ha startup, induló vállalkozásod van, vagy vállakozás indítását tervezed, a legjobb, ha befektetsz a saját cégedbe, s szánsz a megjelenésre, a brandra. A céges arculat, design, brand kigondolása, megtervezése legalább olyan fontos, mint maga a  cégtevékenység, az eladásra szánt termék vagy a szolgáltatás.
Minden működő cégnek az eladhatósága nagy mértékben függ a cég arculatának, megjelenésének minőségétől.
A grafikai arculat a cég vizuális megjelenítése a piacon – a vásárló, vagy célcsoport eléréséhez, hatékony megszólításához nélkülözhetetlen az arculattervezés.
Bármilyen minőségi szolgáltatást, terméket kínáljon is egy cég, ha arculata, egységes designja nincs – vagy van ugyan, de unalmas tömegcikk, könnyen felejthetővé válik, de ez fordítva is igaz. A forma emlékezteti a vásárlót  a kapott szolgáltatásra, termékre és egymáshoz kapcsolja a kettőt. Tehát a jól megtervezett grafikai design lehetővé teszi a vevő és az eladó közötti kapcsolatot, és nem utolsó sorban a konkurensektől való különbözőséget.

A webdesignnal, weboldalad megjelenésével más a helyzet: a design, a webes arculat feladata ebben az esetben a megmagyarázhatatlan “jó érzés” közvetítése a látogató felé. A jó webdesign indirekt módon hat a felhasználóra, felkeltve a vágyat, hogy kapcsolatba lépjenek az eladóval, szolgáltatóval, illetve hogy vissza-visszalátogassanak. Nem szükséges arról tudniuk, hogy miért is él bennük ez a késztetés. Ettől jó egy webdesign, és ez az, amiért láthatatlan.

Az aktuális design trendekről inspirálódjunk.
Az egyik ideális oldal erre az AWWARDS

Webdesign

 

Amikor egy weboldal dizájnját vagy mobilalkalmazást tervezünk, akkor egyfajta kommunikációra törekszünk a felhasználóval. A webdesignnak támogatnia kell a cég üzenetét. Célunk hogy egyfajta élményt teremtsünk.
Nem szabad szem elől veszíteni, hogy a készülő weboldal nem Nekedés a többi designernek és grafikusnak készül, hanem egy szélesebb közönség számára. A weboldalra látogató közönség nem sokat tud a „white space”-ről, a színek üzenetéről, vagy az egyes betűtípusok megfelelő kiválasztásáról és használatáról. Mindössze azt tudják megfogalmazni, milyen benyomást kelt a felkeresett weboldal bennük, és azt tudják, mennyire könnyen igazodnak el az oldalon, hogy mennyire felhasználóbarát.  Ez az, amiért úgy kell gondolkodni egy webdesignról, mint egy észrevétlen eszközről. Ennek az észrevétlenségnek, vagy láthatatlanságnak több verziója is létezik a webdesignban, a webes megjelenésben. Léteznek a láthatatlan termékek és hirdetésről, amikor egy adott márka vagy maga a reklám, a hirdetés fel sem tűnik a felhasználónak. Az észrevétlen interakciók, az egyes értesítések is működhetnek feltűnés mentesen, úgy, hogy automatikusan, szinte gondolkodás nélkül végzi el a látogató a feladatot. A láthatatlan, észrevétlen esztétika, a külcsín pedig egyfajta érzelmi, intuitív köteléket teremt a weboldalra látogató közönséggel. Célja, hogy szeressenek visszatérni a weboldalra, vagy vágyjanak elköteleződni az adott céggel, vállalkozással.
A jó design a kommunikációról, az interakcióról szól.
A webdesign célja a funkcionalitás, nem a művészi közlés.

Design trendek 2017-ben

Mindezek tehát, a funkcionalitás, az átláthatóság és a felhasználóval történő, minél észrevétlenebb, automatikusabb kommunikáció figyelembe vételével azonban nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy a weboldal harmonizáljon a cég arculatával, vagy beleilleszkedjen az aktuális trendekbe.

Ha DIVI sablont használsz, érdemes ellátogatnod erre az oldalra.
A Divi Theme Examples számos valódi, kézzelfogható oldalt mutat be.

Nagy, látványos fotók és videók

A nagy, impulzív fotókból, az érzéseket keltő kisvideókból sosem elég! Ezek ragadják meg leginkább a látogatók figyelmét, gyorsan és hatásosan lehet velük üzeneteket és információkat összefoglalni, közvetíteni. A látvány és a hang együttese, statikus és dinamikus tartalmak találkozása, a vizuális történetmesélés alappillérei – nem tűnnek el 2017-ben sem.

A fotók esetében azonban egy újdonságról is be kell számolnunk: a „műmosolyos” stock fotók, a tiszta, fehér háttérre készített tökéletes termékfotók helyett az „autentikus” fotók kerülnek előtérbe a weboldalakon (is). Tehát a természetes környezetben készített fotókra kerül a hangsúly – ezek sokkal hitelesebb fotók, a valódi miliőben, használatuk közben mutatják be például az adott terméket, így a potenciális vásárló sokkal jobban el tudja képzelni a termék saját használatát is, sokkal hihetőbbnek, valódibbnak érzi, látja. De akár egy cég honlapján a munkatársak bemutatása is történhet ilyen módon.

Grid rendszer megtörése, egyedi elrendezések, pozicionálások

A rácsszerkezet, avagy grid rendszer előnye, hogy egyensúlyt, összhangot teremt, a felhasználó számára a már megszokott navigálást biztosítja. Mindazonáltal merev, szigorú rendet, elrendezést alakít ki a weboldalakon, így korlátozva a kreatív megoldásokat, az egyedibb elrendezéseket. A merészebb designerek idén is megtörik ezt a hálót, természetesen továbbra is fenntartva  a honlap harmonikus megjelenését, elrendezését, felhasználóbarát kialakítását.

Interakciók

A mikro-interakciók használata egyre elterjedtebb, a webdesignerek egyre jobban tudják használni azokat. Ezáltal javul a weboldalak hatékonysága és kevésbé vonják el a figyelmet a tartalomról. Egy kapcsoló megnyomásától egy Facebook-lájkig számtalan interakció veszi körül a látogatót, melyet  szinte már észre sem vesz. Egy jól megtervezett mikro interakció meghatározó lehet a weboldaladon, mert bár egyszerű, nagyon hatékony. Egy gomb színének a változása mutatja, hogy lenyomtad, egy hang jelzi, hogy üzeneted érkezett. Az egyre kifinomultabb mikrointerakciók kiteljesítik a felhasználói élményt és felkeltik az érdeklődést.

Több szín és színátmenet

A színek életre keltése, felélénkítése, valamint a színátmenetek alkalmazása ebben az évben sem áll meg, a honlapok designjában is visszaköszön. Az élénkebb, erősebb színek is előkerülnek, hiszen ezek segítik megragadni és terelni a weboldal-látogatók figyelmét, a fontos információk, tartalmak kiemelhetőek velük.

Tipográfia

A nagy és látványos fotók mellett a betűk mérete is megnövekszik. „big” & „bold” – akár ezek is lehetnének a hívószavak, ha a weboldalon elhelyezett feliratokról, címsorokról van szó. Az eddig jellemzően offline munkákon (pl. magazinokban, esküvői meghívókon) megjelenő trendi betűtípusok most már az online felületeken is visszaköszönnek.

Az embereknek nincs idejük olvasni, keresgélni a lényegi pontokat, azonnal, rögtön akarják látni azt, hogy milyen honlapon járnak, az ő problémájukra milyen megoldást tudunk nyújtani. A hatalmas, kiemelt, nem mellesleg jól megdesignolt feliratokkal mindez garantált, és egy ütős fotó társaságában a „wow” hatás sem marad el.

Illusztrációk, az adatok vizuális megjelenítése

Ezek is már egy ideje terítéken vannak, de szerepük még fontosabbá válik az új évben. Kiválóan alkalmasak arra, hogy segítségükkel sokkal kreatívabb, közvetlenebb, egyedibb, hitelesebb módon jelenítsünk meg az információkat. A száraz adatokat sokkal színesebb formában prezentálhatjuk, megragadjuk a felhasználó figyelmét és aktivitásra ösztönözzük.

GIF, egyéb animációk

Manapság nagyon trendiek a GIF-ek (Graphics Interchange Format – képek tárolására alkalmas fájlformátum., amely az állóképek (GIF87) tárolása mellett képek animálására (GIF89a) is alkalmas) a közösségi oldalakon és a messenger alkalmazásokban. Ezeket weboldalakon is trendi alkalmazni, azonban nem teljesen úgy, ahogyan például egy Facebook oldalon: útmutatókhoz, termékek, szolgáltatások bemutatásához, folyamatok szemléltetéséhez, diavetítések helyett.

Kártyadesign

Ez is típusú design, megoldás is folyamatosan teret hódított magának az elmúlt időszakban, de az újévben talán még többen felfedezik sokoldalúságát, előnyeit, gyakorlati hasznát.

Inspiráció

A webdesign tervezéshez sok helyen és számos módon inspirálódhatunk: más weboldalakat nézegetve, weboldal sablonokat szemezgetve, szakmai/témához kapcsolódó/ötleteket bemutató cikkeket olvasva, az interneten szörfölve, keresgélve, a Pinterestet böngészve, saját kútfőből születő ötletekből és természetesen egyéb helyekről és egyéb módokon is.

Vannak azonban kifejezetten weboldalakat/webdesign inspirációkat felvonultató oldalak. Most ezekből mutatok be Nektek párat, melyeken tájékozódhattok az aktuális trendekről, ötleteket gyűjthettek az oldal felépítéséről, vagy éppen képet kaptok arról, mit nem szeretnétek.

AWWWARDS – Site of The Day

Napi szinten mutatja be az ötletes weboldalakat.

The Best Designs

Nevéhez hűen a legjobb webdesignokat vonultatja fel. Dizájnerek, témák/WordPress sablonok, kollekciók szerint is keresgélhetünk.

WEBDESIGN INSPIRATION

Iparág, típus, stílus és szín szerint rengeteg webdesign inspirációt találunk a galériában.

Admire The Web

Az oldalra folyamatosan kerülnek fel az újabb és újabb weboldalak, webdesign ötletekre kulcsszavak és kategóriák szerint is rákereshetünk.

HTML inspiration

Díjnyertes webdesign inspirációk, melyeket különböző szűrők alapján is szemügyre vehetünk.

nice one! i like!

A világ legjobb és legkedveltebb weboldalait gyűjti össze.

BEST WEB GALLERY

Többféle szempont (top10, lejobb, téma) szerint mutat be webdesign inspirációkat.

THE Design inspiration

Sok-sok webdesign ötlet.

ONE PAGE LOVE

Egyoldalas weboldalakra hoz példákat.

Siiimple

Minimalista dizájnú oldalakat mutat be.

Land Book

Landing page-ekre hoz inspiráló példákat.

Szeretnél még hasonló bejegyzéseket olvasni?
Iratkozz fel hírlevelünkre.