STÍLUS & FOTÓ

Reklámfotó – miért kell?

Ilosvay Móni grafikus webdesigner

Mohos András, fotós

2017. január 22.

Manapság egy jó reklámfotó (termékfotó) többet ér, mintha szórólapok ezreit nyomtatnád. Egy kiváló termék vagy szolgáltatás reklámozásához minőségi fotó  szükséges. A szépen elkészített termékfotó felkelti az érdeklődést, kíváncsivá tesz, vágyat ébreszt a megszerzésre és ezáltal behozza a vevőt az üzletedbe. Bármely médiában megjelenített kiadványban először mindig a fényképet veszed észre, mert a jó fotót nem helyettesíti semmi és elengedhetetlen a sikerhez.

A jó fotónak ereje van. Nem lehet szavakkal helyettesíteni. Sok mindent elárul a termékről, képes érzéseket sugallni, vágyat kelteni. Ezek a vizuális információk keltik fel az érdeklődőben az érzést, hogy „megveszem, én ezt szeretném”. Jó termékfotó nélkül küzdelem a marketingmunka. Vizuális világban élünk, az igazán jó reklámfotó a sikeres vizuális marketing kommunikáció alapja! Ha kinyitunk egy újságot, vagy megnyitunk egy honlapot, az első dolog, amit az ember szeme érzékel és megnéz, az a kép, a fotó. Ezek közvetítik legerősebben, leghatékonyabban a marketing üzenetet.

Napjainkban már nemcsak a nagy márkák, de a kisebb cégek is felismerték, hogy a termékeiket jó tárgyfotók, termékfotók, reklámfotók mellékelésével sokkal hatékonyabban, sikeresebben értékesíthetik.

reklámfotó Mandala Day Spa

Reklámfotó – Mandala Day Spa

A beltérfotó mindig tükrözze az adott hangulatot

A fotó képes érzéseket közvetíteni, előnyöket sugallni, reményt, vágyat kelteni. Bármely írott szövegnél hatékonyabban közvetíti a minőséget és a marketing üzenetet akár katalógusban, akár honlapon, vagy szórólapon, hirdetésben, bármilyen felületen, ahol értékesíteni kívánjuk a termékeinket, szolgáltatásainkat. Emiatt fontos az értékesítők és a marketing tervezők számára a jó minőségű, gondosan kivitelezett reklámfotó. A hatékony értékesítés, a jó reklám miatt fontos, hogy ne a termékfotózáson spóroljunk, mert egy gondosan megtervezett, és szépen kivitelezett reklámfotó, egy igényes katalógus, vagy kiadvány megsokszorozhatja a cég árbevételét. Ez persze csak a jól megtervezett, profin kivitelezett képek esetében van így. Ha a termékfotó nem viszi át a marketingtervezők által meghatározott üzenetet, nem az elvárt érzést váltja ki az emberekből, akkor nem jó a kép.

„A fotó képes érzéseket közvetíteni, előnyöket sugallni, reményt, vágyat kelteni.”

A termékfotózásnál, tárgyfotózásnál már a képek elkészítése előtt ajánlott eldönteni, hogy milyen célra és milyen felületen szeretnénk a képeket felhasználni, valamint, hogy milyen marketing üzenetet kell a fotónak közvetítenie. A szóban forgó terméket, tárgyat ennek megfelelő élethelyzetben, vagy háttérben kell a fotókon megjeleníteni. Céges imázsod erősítésében termékeidről készült professzionális tárgy- és termékfotók nagy segítséget nyújthatnak, a reklámfotók pedig olyan hangulatot adhatnak mindehhez, amely még vonzóbbá teszi majd termékeidet, szolgáltatásaidat. Érdemes szánni egy jól megtervezett reklámfotózásra, amit hosszú távon fel lehet használni webes és nyomdai felületen egyaránt, s ily módon többszörösen térül meg befektetésünk. Jó, ha a kampányt a soron következő alkalmak, ünnepek fényében is megtervezzük, így mindig az adott hangulatot tudjuk sugallani célközönségünknek. Most például Valentin-nap vagy Bálint-nap közeleg, és beléptünk a farsangi időszakba is. Érdemes reklámfotóinkat ehhez igazítani, így személyre szabottan tudunk vevőinkhez szólni.

reklámfotó - fonta.in Beauty

Reklámfotó – fonta.in Beauty

Természetes modellfotó észrevétlen utómunkával

Mozgókép, avagy 2017 médiacápája

A 2017-es trendekre jellemző, autentikus, igazi hangulatot tükröző fotókon kívül mindenképpen fontos szót ejteni a jelen korunkat, s a médiatrendeket stabilan meghatározó mozgókép őrületet.

Ahhoz, hogy a média szakemberek és dolgozók lépést tartsanak a technológiai fejlődéssel, nem elég megszokni az új trendeket, hanem elsőként kell felismerni őket, és alkalmazkodni hozzájuk, irányt mutatva másoknak.

A jelenkori marketing egyik legerőteljesebb eszköze a közösségi csatornákon futótűzként terjedő live streem video-k tömkelege, melyek segítségével a hétköznap ember is lehet sztár.Azonban fontos megjegyezni, hogy az élő videónál is számít a minőség: ha a videó minősége élvezhetetlen vagy nincs mondanivalója, ha rosszak az arányok (túl sok a körítés, kevés a lényegi rész), nem érjük el a kívánt hatást. Érdemes szakemberre bízni, vagy sokat gyakorolni, mielőtt élesben belevágunk.

Másik nagy favorit a GIF mozgóképek használata, melyet főként prezentációk, hirdetési bannerek részeként alkalmaznak a szemfüles cégek. Ha már mozgóképről beszélünk, ne feledkezzünk meg a még mindig rendkívül látványos cinemagráf fogalmáról sem: itt a kép csak egy bizonyos eleme van állandó mozgásban, míg a többi statikus. Egy jól megkomponált cinemagráffal rendkívül stílusos hatást érhetünk el.

 

 

reklámfotó - Quintess Medispa
reklámfotó - Liget Wellness
reklámfotó - új tündérkert
reklámfotó - Mandala Day Spa

A minőség számít

Egy szó mint száz, a képalkotás, illetve a fotózás terén is érdemes haladnunk a korral, és a reklámfotózás vagy videózás témájának, történetének kitalálásán kívül a minőségi megvalósításra is törekedni. Nem mindegy, hogy milyen képminőségben jut el az általunk közölni kívánt információ a célközönséghez. Amennyiben videóról van szó, úgy az idei év slágere a minél több hang, annál kevesebb videó elvén alapszik, felmérések szerint megnőtt az eladott termékek száma a hanggal ellátott reklámvideók esetében. Tehát ismét visszakanyarodtunk a minőség, a minőségi utómunka fontosságához.

Reklámkampányunk sikeressége a minőségi, jól kigondolt kivitelezés ismérve, ne ezen spóroljunk, inkább bízzuk szakemberre.

Szeretnél még hasonló bejegyzéseket olvasni?
Iratkozz fel hírlevelünkre.