DESIGN & WEB

WordPress plugin körkép 2017

Ilosvay Móni grafikus webdesigner

Ilosvay Móni, grafikus – webdesigner

2017. március 11.

A WordPress egy ingyenes és nyílt forráskódú (PHP és MySQL alapú) tartalomkezelő rendszer, számtalan funkciót magába foglaló, modulárisan felépített publikációs platform. A WordPress a legnépszerűbb tartalomkezelő rendszer ma az interneten, a világ top 1 millió weboldalából 17,4% WordPress alapú (forrás W3Techs) ami annyit jelent, hogy a CMS-t használó oldalak közül 54,7% ezt használja.

Tehát szeretjük a WordPress-t, és nem csak ami a könnyű használhatóságát, szerkeszthetőségét vagy éppen a széles sablonválasztékát illeti. Miért is kedveljük még annyira? Mert számos remek, hasznos és ingyenes WordPress bővítmény (plugin) közül válogathatunk. Igazából nincs olyan weboldal „összetevő”, melyet ne találnánk meg bővítmény formájában. Többek között ennek a modularitásnak köszönheti a népszerűségét.

A bővítmények, pluginok jelentősen megkönnyítik a munkánkat, és néhány kattintással már telepíthetjük is az oldalunkra. Így mindenféle programozói és fejlesztői tudás nélkül pillanatok alatt beüzemelhetünk például egy kapcsolati űrlapot vagy egy slideshow-t, de pluginokkal megoldhatjuk a keresőoptimalizálás, a biztonság vagy a jobb-klikk-másolás kérdését is.

Ha megkérdezel különböző WordPress weboldal tulajdonosokat, vagy WordPress fejlesztőket, akkor mindenkinek vannak kedvenc vagy már jól bevált kiegészítői és pluginjai, s néha pontosan ugyan arra a célra teljes különbözőkre esküsznek. Alábbiakban összegyűjtöttem pár, a technikai háttérhez köthető; már-már alapnak mondható bővítményt. Mindezt a teljesség igénye nélkül teszem, valamint a bejegyzés végén néhány tippet és jó tanácsot is adok a bővítményekhez.

A lassú weboldal betöltéssel látogatót veszíthetsz.

Ennek elkerülése végett gyorsítótárazd a weboldaladat

Gyorsaság

Minden WordPress oldalnak szüksége van a tartalom gyorsítótárazására. (caching) Enélkül ugyanis az oldal lassabban tölt be, végső soron pedig látogatókat veszítesz.

A legelterjedtebb ezek közül a W3 Total Cache plugin, mellyel szinte az összes, a weboldal gyors betöltéséhez szükséges munkafolyamat elvégezhető.  Azonban érdemes megjegyezni, hogy bizonyos WordPress sablonnal való együttes alkalmazása során előfordulhat némi működési zavar, mely a plugin némely funkciójának kikapcsolásával megoldódhat. Sokrétűségének hátránya a sokrétű beállítási lehetőség, s ha rosszul állítod be, az oldalad lassabbá válhat.

A másik népszerű bővítmény a WP Super Cache, mely nagyon jól tud együttműködni a különböző WordPress sablonokkal. Érdemes azonban utánaolvasni – vagy ha szeretünk a saját tapasztalatunkon okulni, akkor próbálgatni az ideális beállításoknak, nehogy ellenkező hatást érjünk el és lassítsuk az oldalunkat. Az előzővel összevetve kevésbé bonyolult a kezelőfelülete, bár kevesebb funkciója is van – összességében én jobb szeretem, igazán még sosem hagyott cserben.

A WP Rocket plugin relatív új a caching pluginek között, azonban annál gyorsabban terjed. A bonyolult beállítási procedúrán óriásit változtatott a WP Rocket, a legtöbb esetben ugyanis elég a plugin-t telepíteni és aktiválni, az oldalad máris gyorsabbá válik. Ennek a nagyszerű plugin-nek azonban nincsen ingyenes verziója, egy weboldal esetében 39 dollárt kérnek el egy évre (2017-es adat)

„Egy plugin telepítése előtt mindig készíts biztonsági mentést, így nem vesznek el az adatok.”

Sokan abban a tévhitben élnek, ha letöltenek egy plugint, bővítményt, akkor az egyből tökéletesen fog működni. Ez a legritkább esetben, de inkább soha nincs így. Ha a WordPress sablon nincs felkészítve rá, például nem támogatja a widget-eket, akkor egy widget-ekre építő plugin egyáltalán nem fog működni. Érdemes egy plugin telepítése előtt körültekintőnek lennünk, s még a telepítés előtt készítenünk egy biztonsági mentést a weboldalról. Ha ezzel végeztünk, megpróbálhatjuk beállítani a választott plugint. Így ha elrontottunk valamit sincs gond, egyszerűen visszaállítjuk az oldalt a biztonsági mentésből és megpróbálhatjuk újra.

Biztonsági mentés

Az adatvesztéssel kapcsolatos rémtörténetek elkerülése végett használjunk backup plugint.

Az egyik legnépszerűbb ezek közül a  VaultPress plugin, ami teljesen automatikus, megbízható és rendkívül könnyű egy korábbi mentést visszaállítani. Igazság szerint nincs is másra szükségünk.

A másik népszerű backup bővítmény az UpdraftPlus, amivel nagyon egyszerűen beállíthatjuk, hogy milyen időközönként mentsen és milyen adatokat.  Az automatikus mentést kérhetjük az e-mail címünkre is, így az egyszeri telepítésen és beállításon kívül nincs is más teendőnk ezzel.

Biztonság

WordPress weboldalunk biztonságáról se feledkezzünk meg: mivel a WordPress egy nyílt forráskódú tartalomkezelő rendszer, előszeretettel érik támadások. Ezért rendkívül fontos, hogy folyamatosan frissítsünk – már ha az adott és szeretett WordPress sablonunk engedi ezt-, így javítva a biztonsági réseket. A fokozott védelmet számos plugin segítségével érhetjük el.

A Wordfence Security több mint 1 millió letöltésével joggal sorolható a legnépszerűbb védelmi  pluginok közé. Megvéd a támadásoktól, és a kezelőfelületen láthatod, hány próbálkozást blokkolt, hányan próbáltak az oldaladra belépni és milyen felhasználónévvel. Ez jó mérő arra is, hogy mennyire használsz megbízható felhasználónevet, jelszót.

A több mint 800.000 letöltéssel szintén rendkívül népszerű plugin az iThemes Security, mely a védelmi funkciókon kívül a biztonsági mentés feladatát is ellátja. Sokrétű beállítási lehetőség, átlátható kezelői felület jellemzi.

A SEO-optimalizált DIVI sablon megkönnyíti a keresőoptimalizálást.

Ezt a sokoldalú multisite sablont az Elegantthemes-nél találod.

Keresőoptimalizálás

Mielőtt kitérnék a keresőoptimalizálás fontosságára és az azt segítő bővítményekre, fontos kitérnem az anti-spam pluginokra. A kommentelési lehetőség legnagyobb veszélyforrása a spam. Függetlenül attól, hogy csak most indítottad útjára az oldalad vagy már évek óta működik, egyben biztos lehetsz: a spam-botok előbb utóbb megtalálnak. Rengeteg plugin érhető el a témában, viszont ha a WordPress beépített hozzászólási lehetőségét használjuk, az Akismet Anti-spamnél jobbat nem találsz – nem véletlen, hogy a WorPress telepítésével automatikusan a bővítménytárba kerül.

Ami a keresőoptimalizálást illeti, bár a nagy konkurensére, az All in One SEO bővítményre is több mint 1 millióan voksoltak, mégis, a WordPress SEO by Yoast plugin talán egy leheletnyivel kompaktabb, összetettebb megoldást kínál a keresőoptimalizálás terén. Már-már elválaszthatatlanok a WordPress-el egymástól és nem véletlen tartják minden idők egyik legjobb WordPress pluginjének. A plugin mögött álló csapat a világszínvonalú szakemberekből áll, s ha a hitelességük bárki megkérdőjelezné elég csak rápillantani a SEO blogjukra – rendkívül értékes tartalmakat lehet találni a technikai SEO területéről.

Tippek, tanácsok

  • Az ingyenes bővítmények mellett számos megvásárolható bővítményt is találhatunk, illetve egy-egy ingyenes bővítménynek van „pro” változata is.
  • Mielőtt telepítenénk az adott bővítményt a WordPress oldalunkra, nézzük meg, hogy kompatibilis-e a jelenlegi WP sablonunkkal. (Ha a WordPressen belül töltjük le a plugint, akkor az adott bővítmény dobozában azonnal láthatjuk, hogy a plugin „Kompatibilis a jelenleg használt WordPress verziónkkal” vagy „A most használt WordPress verzióval nincs tesztelve”.)
  • Mielőtt letöltenénk és üzembe állítanánk a plugint, olvassuk el a leírását és a telepítési útmutatóját is a saját oldalán. (Vannak pluginok, melyek pl. rövidkóddal illeszthetők be az oldalra, számos bővítmény további beállításokkal is rendelkezik, melyekről a leírásából tájékozódhatunk, vagy éppen widgetként jelennek meg és így állíthatjuk be az oldalon, stb.)
  • Ahogy a WP-ből és a sablonokból is a legfrissebb változatokat telepítjük, úgy a bővítményekből is a legfrissebb verziókat érdemes. (Ha a WP-n belül telepítjük a bővítményt, akkor szintén a dobozában láthatjuk, hogy mikor frissítették utoljára – ha már nagyon régen, pl. hónapokkal/évekkel ezelőtt, nem ajánlott telepíteni az oldalunkra.)
  • A csillagos értékelések és az aktív telepítések száma is jelző értékkel bír az adott bővítmény népszerűségéről, minőségéről, használhatóságáról, stb.

Sikeres próbálgatást a bővítményekhez, és hatékony weboldal-építést!

Szeretnél még hasonló bejegyzéseket olvasni?
Iratkozz fel hírlevelünkre.